Een brandblusser is in principe een actief blusapparaat, dat meestal wordt gebruikt om kleine branden te blussen of te blussen, meestal in noodgevallen. Het is niet bedoeld voor gebruik bij een brand die al brandt, inclusief een brand die zich verspreidt naar het plafond, gevaren voor de gebruiker, of op enige andere manier vereist de kennis van een brandbestrijdingsploeg. Als u brandblussers voor uw huis of werkruimte koopt, wilt u het beste wat u zich kunt veroorloven, zodat zij hun werk effectief kunnen doen. In dit artikel gaan we in op een aantal factoren die van invloed kunnen zijn op hoeveel u moet betalen voor brandblussers, en op een aantal andere belangrijke tips. Tegen de tijd dat u klaar bent met het lezen van dit artikel, weet u veel meer over brandblussers en welke factoren u moet overwegen.

Wat is een brandblusser

Het eerste wat u moet weten is dat de meeste brandblussers op oliebasis of op waterbasis zijn. Het verschil tussen de twee is wat de chemische stof daadwerkelijk ontbrandt en wat meer kans heeft om brandwonden te veroorzaken. Blusapparaten op oliebasis gebruiken klonten benzine of minerale olie om een vlam te creëren die ervoor zorgt dat het materiaal zich verspreidt en zich naar het dichtstbijzijnde oppervlak verspreidt. Blusapparaten op waterbasis gebruiken koelvloeistof of water om een vlam te creëren die zich snel verspreidt, maar niet in vlammen opgaat totdat het dicht genoeg bij een persoon of object komt om het met de sproeier te ontsteken. Helaas moeten brandblussers op waterbasis vaak veel vaker worden gebruikt dan brandblussers op oliebasis, en u kunt er gemakkelijk uitlopen als u niet voorzichtig bent.

Er zijn drie hoofdtypen brandblussers, zoals u zult opmerken. Het eerste type is een basisblusser op basis van natte chemicaliën, die je op de meeste werkplekken zult aantreffen. Dit zijn de goedkoopste blussers, en de blussers zelf hebben geen unieke eigenschappen. De tweede, droge chemische stof, is iets duurder maar ook het beste in het stoppen van branden, over het algemeen omdat het een mix van zowel water als kooldioxide in poedervorm bevat.

Het derde type brandblussers is de combinatie van de andere twee, droog chemisch product en water. De combinatie van de droge chemicaliën en de brandbare metalen betekent dat de brandblussers niet alleen het vuur stoppen, maar het ook blussen. Dat maakt ze veiliger dan welke andere soort dan ook, omdat de materialen minder snel in het gezicht exploderen. De combinatie is ook mooi omdat ze meestal in poedervorm wordt geleverd. Poederbrandblussers bevatten vloeibare of gasvormige koolwaterstoffen, die minder ontvlambaar zijn dan de vloeistoffen of vetten. Als de poederblussers echter per ongeluk vallen of als er een draad in wordt geduwd, kunnen de gasblussers toch exploderen.

Combinatieblussers combineren de vloeibare of gasvormige blussers met het zuurstofelement van de brandriehoek. Het zuurstofelement van de brandriehoek zorgt voor een grotere doordringing van de chemicaliën van de brandblussers door het dikke schuim dat de brandblussers omgeeft. Deze doordringing zorgt voor een grotere effectiviteit in het gebied van de blussers. Ook zorgt de aanwezigheid van het zuurstofelement voor een snellere brandtijd van de blussers. Hoe langer de tijd dat de brandblussers effectief kunnen blijven op een brand, hoe groter de kans dat u de brand volledig moet blussen.

Het vierde veelgebruikte type brandblussers is de magnesiumtip. Deze types zijn zowel in poeder- als in korrelvorm verkrijgbaar en hebben metalen tips die daadwerkelijk tegen het oppervlak duwen, waar ze ook op gebruikt worden. Hierdoor wordt de calamiteit geduwd en ontstaat er een hete metaalnevel die zich over de hele omgeving verspreidt. Deze zijn verkrijgbaar in een paar verschillende stijlen en ze zijn over het algemeen niet erg effectief in het verspreiden van branden bij hoge temperaturen.

Het vijfde meest voorkomende type brandblussers zijn de kooldioxideblussers. Ze zijn effectief in twee verschillende klassen. In de eerste klasse gebruiken kooldioxideblussers kooldioxide om de brand actief te blussen. In de tweede klasse gebruikt de blusser een kamer met perslucht om verschillende soorten branden efficiënt te blussen.

Tot slot zijn de zes meest voorkomende soorten brandblussers de watergedreven, schuim-, elektrische, gas-, massieve en houtblussers. De wateraangedreven blusapparaten zijn het meest effectief in een aantal verschillende klassen, voornamelijk door de manier waarop de vloeibare of gasvormige blusapparaten de brand blussen. Het enige nadeel van de wateraangedreven brandblussers is dat ze het gevaarlijkst zijn. Het water in deze blusapparaten kan er namelijk voor zorgen dat de brand zich verder en sneller verspreidt dan anders het geval zou zijn. Het water levert ook weinig op voor het blussen van de vlammen, en de hoeveelheid water die gebruikt wordt om de vlammen te blussen kan de branden soms zelfs verergeren.

Trium brandbeveiliging adviseert en implementeert branddetectie systemen volgens de NBN norm, die voldoen aan uw vereisten en die van uw verzekeraar. Al het geinstalleerde materiaal is dan ook Bosec gekeurd.

Professionele gevelreiniging, afgestemd op uw gevel. Vraag ons advies. Wij gebruiken diverse technieken zoals, stoomreiniging, micro-nevelstralen, zandstralen, … Gevelrenovatie. Dakrenovatie. Gratis offerte. Gevel schoonmaken.

Atlas Copco Rental – 24/7 betrouwbare oplossingen
Tijdelijke perslucht-, stikstof-, stroom- en stoomvoorzieningen. Contacteer Ons! Perslucht-, stikstof-, stroom- en stoomvoorzieningen die aan al uw eisen voldoen. Hoogwaardige apparatuur. Betrouwbare service. ISO-gecertificeerd. 24/7 Service. Marktleider.